Gnistan för marknadsanalys

Gör en marknadsanalys så kommer du bli glad sedan. Vet ni vem som sa så till mig? Det var förstås min oerhört eminenta lärare Fröken Svanberg. Det var verkligen den gamla skolans fröken det. Om hon lever idag så måste hon vara en bit över 100 år. Därför tänker jag att det nog inte är på det viset. Jag minns detta som hon sa till mig eftersom det verkligen satte sig i mig. Hon uppmanade mig att syssla med marknadsanalys. Eller det kanske inte är hela sanningen. Hon uppmanade mig i alla fall till att genomföra en marknadsanalys och vid tillfället kunde jag inte förstå hur avgörande det skulle bli.

Jag stod vid min bänk, detta minns jag. Jag hade gjort något, något man inte fick göra i klassrummet. Kanske hade jag svurit eller betett mig illa mot någon klasskompis. Det var i alla fall något som föregick att Svanberg kom fram till mig. Hon gick långsamt och spände blicken i mig hela vägen från katedern till min gula skolbänk. Jag tittade ner och hoppades att hon skulle försvinna men när jag såg upp igen hade hon bara kommit närmare. Jag höll andan minns jag. Höll andan och blundade. Hon lutade sig fram mot mig och sa det där om marknadsanalysen. Jag tittade upp med ett förvånat ansiktsuttryck. Vadå marknadsanalys? Vad var det ens? Jag var typ 8 år gammal, hur skulle jag kunna veta vad en marknadsanalys var för någonting?

Det hela var en mycket märklig situation. Jag hade inte mod nog att fråga vad hon menade med det där om marknadsanalys så jag stod bara tyst. Tyst och hoppades att situationen skulle upphöra snabbt. Det gjorde den inte. Istället sa Fröken Svanberg:

  • ”Vet du varför jag tycker att du borde göra en marknadsanalys?”

Min tystnad fick svara åt mig. Hon lade sedan ut orden ordentligt och jag kommer inte gå in på precis vad hon sa. Kontentan av hennes yttrande var i alla fall att jag borde göra en marknadsanalys eftersom jag var så intresserad av människor. Det tycktes att alla hyss jag utförde i klassrummet grundades i ett intresse för hur människor fungerar. Vad andra tycker är OK eller inte OK. Som om jag gjorde det jag gjorde i syfte att undersöka var gränserna för hur en 8-åring får bete sig gick.

Hon gick tillbaka till sitt bord och lämnade mig konfunderad över marknadsanalysen. När jag sedan gick från skolan var marknadsanalys det enda jag kunde tänka på. Resten är väl ändå något man skulle kunna kalla för historia, inte sant?