Stans städhjälp

Eros hade aldrig riktigt greppat var historien om han själv började. Plötsligt var hans existens bara ett faktum. Han bodde i staden i landet som gränsade till havet på alla håll. I staden arbetade han som städhjälp. Det var det som han gjorde. Faktum är att han var så känd i staden som städhjälp så att han nästan aldrig använde sitt namn. När tanken slog honom insåg han att det nog bara var han själv som visste vad han hette i staden.

Han kunde inte härleda sitt arbete som städhjälp. Han visste bara att han hade arbetat med det under väldigt lång tid. Det var få i staden som inte hade tagit del av städhjälpens tjänster. Han hade städat på skolan, sjukhuset, hemma hos folk, på idrottshallen, på stranden, på den andra stranden. Kort och gott: Om det var någonstans det skulle städas så fanns han där som städhjälp. Det kanske inte var så konstigt att han var känd som just städhjälpen, när allt kom omkring. Det kanske var alldeles, alldeles rimligt.

Med detta sagt påbörjas vår saga under vad som verkade som en helt vanlig morgon för vår städhjälp. Han värmde sitt kaffe, han åt sin yoghurt, han stretchade och gjorde några upphopp. Sedan tog han med sin utrustning och begav sig ut för att agera städhjälp. Dagens agenda satt på ytterdörrens inre sida och den skummade han igenom, precis som vanligt, innan han öppnade och försvann ut i dagen.

Att vara städhjälp var särskilt fint en sån där dag, hann han tänka. Det var nämligen den dag i månaden som han skulle vara städhjälp hos grevinnan vid foten av berget. Han älskade att leverera sina städtjänster till henne. Det var en spännande människa med många års erfarenhet och många intressanta historier. En perfekt kund för en städhjälp.

Det var dock ett uppdrag som skulle utföras innan hans skulle cykla upp för vägen som ledde till grevinnan. Detta uppdrag var städhjälpen mindre peppad på. Det skulle nämligen äga rum i en av stadens mest slitna restauranger. Ni vet, en sådan man har svårt att se hur den överhuvudtaget kan gå runt. Ingen åt någonsin där. Ändå hade den stans bästa läge, vid torget närmast havet.

Vår städhjälp klev av cykeln, gick genom rosporten och in i restaurangen. Därifrån var det inget som liknande en vanlig dag.