Om en fönsterputsare

Vet ni hur lite jag trodde att jag skulle bli fönsterputsare? Om någon tänker ”Ja, jag har faktiskt koll på det” så blir jag lite orolig. Jag utgår ifrån att de flesta av er saknar vetskap om min forna inställning till yrket som fönsterputsare. Jag utgår ifrån detta och tänker därför beskriva det lite närmare i detta inlägg. Håll i alla hattar ni hittar.

Så, vi kan spola tillbaka tiden till när jag gick i lågstadiet. Jag spelade fotboll. Ja, jag spelade alltså fotboll jämt. Om du hade frågat den där lilla personen vad en fönsterputsare var kunde jag nog inte svara. Detta trots att man faktiskt hör i titeln vad en fönsterputsare faktiskt gör. Det är lite knäppt men jag var också lite knäpp.

Låt oss fortsätta genom mellanstadiet. Låt oss egentligen fortsätta ännu längre och landa i högstadiet. Det är en mycket intressantare tid. Här hade jag hittat mig själv på något sätt. Med detta sagt hade jag hittat mitt musikintresse. Något jag alltid vetat att jag hade men aldrig reflekterat över tidigare. Nu skulle jag lära mig gitarr, och så blev det. Fönsterputsare då? Visste jag att jag skulle bli det vid det här laget? Hade gnistan för yrket som fönsterputsare tänts ännu, om man säger så? Nej, inte alls. Det kom senare.

Gymnasiet gick bra. Jag tyckte att det var ganska kul. Här hade vi dessutom fönsterputsare som kom några gånger om året och hängde längs fasaden. Det var nog faktiskt första gången som jag ens reflekterade över det. Det kändes lite coolt att vara fönsterputsare. Jag sa faktiskt det en gång, till och med. Detta blev jag påmind om massor av år senare när jag tillslut tog ett jobb som fönsterputsare. Då sa min kompis och gamla klasskamrat Stefan att jag hade sagt såhär på en NO-lektion en gång:

  • Fan, man skulle bli fönsterputsare ändå. Kolla vad härligt, va? De får hänga utomhus och putsa fönster medan vi sitter här inne och ruttnar bort. Bokstavligt talat ruttnar bort. Jag sitter här och dör av denna tristess. Nej, fönsterputsare ska jag bli. Så är det bara.

Det kan förstås vara så att det är en något skarvad kommentar. Essensen är dock densamma. Nu har jag varit fönsterputsare i snart ett decennium. Det känns helt skruvad när jag tänker på det på det sättet.

Hur länge har ni jobbat med det ni jobbat med? Finns det någon fönsterputsare här? Det har jag faktiskt aldrig frågat er.